תעסוקה באמנות
עמוד הבית / הפרוייקטים של עמותת דרור / תעסוקה באמנות
בית היוצר – סטודיו לשיקום אמנים
בית היוצר, הינו מרכז ייחודי לאמנות, שהוקם ע"י עמותת דרור, בשיתוף עם עיריית רעננה, המוסד לביטוח לאומי ומשרד הבריאות ב-2008.
מטרת בית היוצר: שיתוף והעצמה של אמנים בעלי קשיים נפשיים בקהילה, קידום תהליך ההחלמה דרך יצירה, תעסוקה ומכירת אמנות.
הסטודיו מיועד לשיקום אמנים המתמודדים עם עם קושי רגשי ונפשי. הפעילות מתקיימת לצד חוגים לקהל הרחב.
בית היוצר משמש להכשרה, עיצוב וייצור אמנות שימושית (Art Craft) בתחומי הקרמיקה, זכוכית, פיסול, מוזאיקה (פסיפס), ציור ועוד. העבודות המיוצרות בסדנאות, נמכרות לקהל הרחב בגלריה של בית היוצר ובמקומות יעודיים נוספים. מחצית מההכנסות, המתקבלות ממכירת המוצרים, מועברות לאמנים המשתקמים. שאר הסכום משמש לרכישת חומרי יצירה.
האמנים, המשתקמים, עוברים תהליך של בנייה ומימוש מטרות שיקומיות כחלק מתכנית השיקום האישית, באמצעות העיסוק באמנות.
במקום פועל צוות שיקום מקצועי, מורים מקצועיים בוגרי אקדמיה לאמנות, מדריכת אמנות ומתנדבים שמסייעים בתפעול הסדנאות. צוות השיקום מסייע לאמנים בהצבת מטרות אישיות, בהתאם לשאיפותיהם ויכולותיהם, ותמיכה בהם בתהליך השגתן.
האמנים מקבלים הכשרה מקצועית לצד ליווי אינטנסיבי לאורך כל היום. התכנית בבית היוצר בנויה מסדנאות בוקר וצהריים, כל אמן בוחר לאיזו סדנא להצטרף.
הכנה לעולם העבודה
צוות השיקום עובד עם האמנים על חיזוק, העצמה ורכישת מיומנויות תעסוקה בסיסיות, שישמשו את האמנים בהמשך דרכם: עבודה בשוק החופשי, לימודים גבוהים, הקמת עסק עצמאי או כל מטרה אחרת המוצבת על ידי האמן.
רכישת זהות אמן, חשיפת האמנים ויצירותיהם וחשיפה לשיח אמנותי
במהלך התהליך הנבנה בסטודיו, האמנים רוכשים מחדש את זהותם האמנותית, לפני היותם מתמודדים עם קשיים נפשיים. כך מתאפשרת להם בנייה מחדש של סיפור הזהות האישי, בו ניתן מקום ותוקף לאיכויות האישיות לצד הניסיון בתחום האמנות. בנוסף, נחשפים האמנים למורים עם אוריינטציה שונה, אופן לימודי שונה, תערוכות, חשיפה לאמנים שונים דרך מצגות, ספרים וכד' שמהווים השראה ליצירה.
האמנים מציגים את עבודותיהם בגלריה המרהיבה של בית היוצר, המופעלת במקום. בנוסף מוצגות העבודות בתערוכות שונות, ירידים, חנויות ועוד.
שיתוף האמנים המשתקמים בניהול המקום
התפיסה המקצועית מתמקדת בשיתוף האמנים המשתקמים בקבלת ההחלטות. נציגי המשתקמים משתתפים בוועדת היגוי של בית היוצר, המשלבת חברי וועד מנהל ומנהלים .בנוסף מתקיימות ישיבות שבועיות של הצוות המקצועי, יחד עם האמנים המשתקמים ומתקבלות החלטות משותפות. חלק מהאמנים הם בעלי תפקיד ייעודי בבית היוצר כמו מנחים בסדנאות, מוכרים בגלריה ומחוצה לה, אב בית, אחראית עיצוב גלריה ועוד.
התמודדות למניעת הסטיגמה על נפגעי נפש
בית היוצר מהווה מקום בו האמנות מחברת בין אנשים. העובדה שאמנים מהקהל הרחב ואמנים נפגעי נפש מגיעים לבית היוצר, מהווה צעד משמעותי בהתמודדות כנגד הסטיגמה וקבלת האחר, השונה בחברה. במקביל מתקיימות פעילויות משותפות עם עיריית רעננה, כגון: הצגה בתערוכות משותפות, פרסום משותף ברשתות חברתיות וכד'.
במידה ויש לכם שאלות נוספות בנושא זה תוכלו למצוא מידע נוסף בעמוד שאלות ותשובות.